İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

Televizyonda HD devrimini kaçırmayın

haberci02

0
İyinet Üyesi
Katılım
22 Kasım 2007
Mesajlar
287
Reaction score
0
Evleri birer sinema salonuna dönüştüren yüksek kaliteli görüntü devrimi High Definition (HD) yaygınlaşmaya başlandı. Oyun konsolları, yeni nesil film teknolojileri ve ülkemizde en sonunda yayına başlayan HD kalitesindeki televizyon kanalları ile ilgili bilmek istediğiniz her şey, bilgisayar ve internet dergisi PCnet'in Şubat sayısında kapsamlı olarak işlendi.

4889711.jpg


Şimdiye kadar HD televizyonlarla ilgili tüm yazılarımızda, "yayınlar yurtdışında senelerdir var, ülkemize gelmesi daha çok zaman alır", "şu anda bu tip televizyonlara para vermek gereksiz" gibi yer yer acımasızca olan cümlelerle bu teknolojiye henüz hazır olmadığımızın altını çizdik. Herkes gerçek HD çözünürlüğünü sunan televizyonların, mağazadaki örnek görüntülerdeki gibi kaliteli görüntüler ortaya çıkarmadığını bir şekilde öğrendi ya da alıp evine geldiğinde antenine bağladıktan sonra gördü. Tabi işini bilen bazı kullanıcılar da yok değil. İşini bilenler oyun konsollarını bu tip televizyonlara bağlayarak yüksek çözünürlükte oyun oynadı. Kimileri bilgisayar monitörü yaptı, kimileri de "kefende cep yok" diyerek Blu-ray ve HD-DVD oynatıcı aldı; yeni nesil filmlerin keyfini çıkardı. Yani demek istediğimiz çok az kişi bugüne kadar HDTV'lerin hakkını tam anlamıyla vermeyi başardı. Ancak eksik olan bir şey hep oldu. Ne mi? Yayınlar. Televizyon alacak kişilerin zamanlarının büyük bir kısmını daha çok TV yayınlarıyla geçireceklerini bildiğimizden ve şu ana kadar olan /_newsimages/4885757.jpgaltyapılar bu teknolojiye yeterli gelmediğinden, size bu güne kadar "mutlaka HDTV almalısınız" şeklinde bir öneride bulunmadık. Ancak artık yayınlar da geldi. Geliyor değil, en sonunda geldi! Yani artık paraya kıyarak aldığınız ya da alacağınız HD televizyonlar, gerçekten de HD Ready olan modellere göre farklarını kolaylıkla göz önüne çıkarabiliyor.

Kafa karıştıran iki kavram: HD Ready ve Full HD
4885757.jpg

İnce yapıdaki televizyonları ilk olarak 848x480 çözünürlüğünde görüntüler oluşturabilen modellerle tanıdık. Bu tip ürünler DVD filmleri bile tam kalitesinde oynatamıyorlardı; ama "inceliğe geçiş" sınıfında olduklarından adeta yok sattı. Sonrasında 1024x768 ve 1366x768 piksel çözünürlüğü destekleyen, pikselleri yakından biraz daha zor gözüken televizyonlar hayatımıza girdi. HD takısını da ilk kez "HD Ready" olarak bu televizyonlarda gördük. HD Ready, "HD teknolojisine hazır" demek. Tabi bu demek değil ki tam anlamıyla HD teknolojisini destekliyor.

HD projektör alternatifi

Evinize HD televizyon yerine 1920x1080 çözünürlüğünü karşılayan bir projeksiyon cihazı da satın alabilirsiniz. Bu kategorideki ürünler, tıpkı televizyonlar gibi evinizde dev ekran eğlencesini çıkarmak için gerekli olan parlaklık ve kontrast değerlerini ciddi anlamda sağlayabiliyor. Tabi daha geniş ekran büyüklüğü sunmak için çok daha parlak bir lamba içeren, kontrast değerleri çok daha yüksek profesyonel seviyedeki ürünler de söz konusu. Ancak hangi ürün olursa olsun lamba ömürlerinin kısa olması halen aşılabilmiş bir problem değil. HD televizyonlar bazı modellerinde 70.000 saat çalışma ömrü sunarken, bu değer projeksiyon cihazlarında 2000 saat; ekonomik mod seçilirse 3000 saat seviyesinde. Dolayısıyla projeksiyon cihazı alacakların önündeki birkaç sene içerisinde tekrar lamba değiştirmeyi hesaba katmaları gerekiyor. Lamba fiyatları da oldukça yüksek. Piyasada 1080p çözünürlük destekleyen ürünler 4500 YTL'den, 720p destekleyen ürünler de 2000 YTL'den kullanıcılara ulaşabiliyor.

Blu-ray mi, yoksa HD-DVD mi?
Blu-ray ve HD-DVD medyalar arasında standartlaşabilmek için ciddi bir çekişme var. Blu-ray tek katmanda 25 GB, çift katmanda 50 GB veri depolayabiliyor. Bu format Sony tarafından geliştiriliyor. Toshiba'nın geliştirdiği HD-DVD ise tek katmanda 15 GB, çift katmanda 30 GB veri depolayabiliyor. Tabi bu demek değil ki Blu-ray HD-DVD'den daha iyi. Üreticiler farklı sıkıştırma teknolojilerinden faydalanarak filmleri diske hazır hale getiriyorlar. Bunlar MPEG-2, MPEG-4 / AVC, VC1, H.264 gibi codec'lerden biri olabilir. Sonuçta hepsi yüksek çözünürlükteki görüntüleri sıkıştırma görevini yapıyor. Tabi her iki medya tipi için de üreticilerin yaygın olarak kullandığı bazı codec'ler söz konusu.

Ev sinemasına ekstra teknolojiler

İnternetten temin edebileceğiniz yüksek çözünürlükteki filmleri ya da önümüzdeki yıllarda daha da yaygın hale gelmesi beklenen yüksek çözünürlükteki DivX videoları izleyebilmek için HD görüntü çıkışı veren disk kutularını da tercih edebilirsiniz. Ülkemizde bulunması biraz zor olsa da bu tip kutular, filmlerin yanı sıra içindeki sabit diske kayıtlı olan müzikleri, fotoğrafları ve e-kitap gibi diğer dosya formatlarını da televizyonunuzda görüntüleme şansı veriyor. Özellikle yurtdışında kablosuz ağ ya da yerel ağ üzerinden başka bilgisayardan içerik alabilecek modellerle de karşılaşabilmeniz mümkün. Bu ürünler haliyle ülkemizde satılan standart medya destekli disk kutularına göre oldukça pahalılar. Ancak yolunuz bir gün uzaklara düşerse bu tip bir ürün satın almak da oldukça işinizi görecektir. Ayrıca yine internetteki alışveriş sitelerini ara sıra taramakta fayda var. Ne zaman ne satılacağı belli olmaz.

Bundan sonra evinizde HD deneyiminin tadını çıkarmak ve ev sinema sisteminizi geliştirmek size kalıyor. Salonunuza sonradan girecek her bir teknolojinin size yepyeni imkanlar sağlayacağını sürekli göz önüne alın. Gelişmeye açık olun. Nasıl şimdi bile herkesin evinde eski de olsa iki tane televizyon mutlaka varsa, ilerleyen yıllarda da bu tip salonlar ve HD tabanlı eğlenceler "hayat standartları"mızdan biri olacak.
Televizyonda HD teknolojileri dosyasının tamamı ile Full HD TV testleri içerek PCnet'in Şubat sayısı DVD ve CD hediyeli olarak piyasaya çıktı.

Detaylı bilgi http://www.pcnet.com.tr adresinde

http://forum.iyinet.com/newthread.php?do=newthread&f=66
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst