İyinet'e Hoşgeldiniz!

Türkiye'nin En Eski Webmaster Forum'una Hemen Kayıt Olun!

Kayıt Ol!

C Programlama Dili – While / Do-While Döngüsü

Bolu Beyi

0
İyinet Üyesi
Katılım
7 Nisan 2010
Mesajlar
2,895
Reaction score
36
cprogramlamadili.jpg

Programlama dilinde döngülerin önemini daha önce yazmıştım.Bu kez konumuz WHILE döngüsü.Peki sizce neden tek bir döngüye değilde birden fazla döngüye ihtiyaç olabilir ?

Böyle bir sorunun cevabı yapılacak işlem ile alakalıdır.Örneğin FOR döngüsü kullanarak önce kontrol sonra işlemi yaptırıyorduk.While içinde durum aynıdır ancak bir de DO-WHILE döngüsü vardır ki esas konuda zaten bu.Şöyle ki :

* Önce işi yap, sonra koşulu kontrol et
* Önce koşulu kontrol et, sonra işi yap

Öncelikle While kullanımına bir örnek yapalım :

#include <stdio.h>
#include <cstdlib>
int main ()
{
int sayi = 0 ;
while ( sayi < 10 )
{
printf("Sayi su anda : %d \n",sayi);
sayi++;
}
system ("pause");
return 0;
}


Gördüğünüz gibi koşulumuz sayı değişkeninin 10 olması ile alakalı.Sayı 10 olana kadar döngü devam edecek ( ekrana 9 olarak yansıyacaktır ) ama dikakt etmeniz gereken nokta orada ki sayi değişkenini her defasında +1 arttırmamız.Bunu yapmadığımız zaman WHILE döngüsü gerekli koşulu yerine getiremeyeceği için durmayacaktır.

Bu arada yeri gelmişken bir kaç mantıksal operatöre de göz atalım :

Küçük / Küçük – Eşit : < / <=
Büyük / Büyük Eşit : > / >=
Eşit / Eşit Değil : == / =!
Ve / Veya : && / ||


Diğer konumuz olan DO-WHILE döngüsünde ise mantık önce işi yap daha sonra durumu kontrol et şeklinde gelişir.Yani siz kodunuzu yazdığınızda illa ki bir kereliğe mahsus döngü çalışır.Bu döngü çeşidi aslında çok güçlü olmakla birlikte yazılan programların güvenilirliliğini de sıkıntıya sokabilir.Bir tane örnek yapalım :

#include <stdio.h>
#include<cstdlib>
int main ()
{
int sayi;
do
{
printf ("MENU\n");
printf ("--------------------------\n");
printf ("Oku [ 1 ]\n");
printf ("Yaz [ 2 ]\n");
printf ("Sil [ 3 ]\n");
printf ("Cikis [ 4 ]\n");
printf ("Yapmak istediginiz islem : ");
scanf ("%d",&sayi);
} while ( sayi < 4 );
system ("pause");
return 0;
}

Programı derlediğinizde göreceksiniz ki ilk olarak döngü çalışacak ve bu menüyü sizin önünüze getirecek.Bir önce ki örnekte sayi değişkenini arttırarak koşulu yerine getiriyorduk ama bu sefer sayi değişkenini klavyeden gelecek olan girişe göre değerlendiriyoruz ve programımızı buna göre yönlendiriyoruz.Yani sayi değişkeni 4 ten küçükse her halukarda menü görünmeye devam edecektir.Bunu farklı şekillerde de ifade etme şansımız var, kendiniz farklı koşullar deneyerek bu konuyu daha iyi anlayabilirsiniz.Örneğin bir sayı tahmin oyunu yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.
kaynak
 

Türkiye’nin ilk webmaster forum sitesi iyinet.com'da forum üyeleri tarafından yapılan tüm paylaşımlardan; Türk Ceza Kanunu’nun 20. Maddesinin, 5651 Sayılı Kanununun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre, paylaşım yapan üyeler sorumludur.

Backlink ve Tanıtım Yazısı için iletişime geçmek için Skype Adresimiz: .cid.1580508955483fe5

Üst